Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Dall-E

Tystlåtna med en udda dialekt – här är fördomarna AI har om norrlänningar

Publicerad

Hur är en generell norrlänning egentligen? Vi frågade AI-verktyget ChatGPT vilka som är de vanligaste fördomarna om människor från norra Sverige. I videon får du höra vad textroboten svarade.

I chattkonversationen med ChatGPT är textroboten noga med att understryka att fördomarna är just fördomar: ”Det är viktigt att påpeka att dessa fördomar inte gäller för alla norrlänningar och att det är viktigt att undvika generaliseringar och istället lära känna människor individuellt”.

Bilderna i videon är skapade med hjälp av en annan AI. Verktyget Dall-E genererar bilder utifrån en kort beskrivning, till exempel ”Ett fotografi på människor från norrland”.

Vad är Chat GPT?

Textroboten ChatGPT har fått stor uppmärksamhet sedan den lanserades i november 2022. Antalet användare exploderade och nådde en miljon redan första veckan. Med hjälp av artificiell intelligens kan textroboten svara på frågor och föra avancerade resonemang.

Tjänsten kan användas för en rad ändamål, exempelvis skriva dikter och sammanfatta texter. AI-verktyget har också skapat diskussion, bland annat på universitet eftersom det kan göra det enklare för studenter att fuska.

Hör fördomarna som AI har om svenskar från andra håll i landet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.