Hans Lindberg (S) vill skjuta till mer pengar för att rädda mässbolaget Nolia. Foto: SVT, arkiv/ Henrik Olofsson

Umeå kommun beredd att gå in med pengar för att rädda Nolia

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun är beredda att gå in med ytterligare sju miljoner kronor för att rädda det krisande mässbolaget Nolia.

– Vi har fattat ett beslut om att gå in med de här medlen, förutsatt att Piteå går in med pengar också, säger kommunalråd Hans Lindberg (S).

Tre av fyra anställda vid krisande Nolia har redan sagts upp på grund av pandemin. Mässbolaget som livnär sig på möten mellan människor har tappat intäkter i takt med att samhället stängts ner.

Alla tre ägare, Skellefteå, Piteå och Umeå kommun gick in med fem miljoner extra var förra året, men i februari i år röstade Skellefteå Stadshus AB för att lämna delägarskapet, vilket Norran tidigare rapporterat.

Det har pressat de andra två delägarna, Piteå och Umeå kommunföretag, att gå in med ännu mer pengar för att rädda bolaget.

– Det fanns två alternativ för oss. Det ena är konkurs på sikt eller att gå in med eget kapital som ägare. Det är för mycket på spel för att sätta bolaget i konkurs. Nolia betyder mycket för båda kommunerna, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå.

Piteå tar upp frågan på måndag

Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S) har redan lämnat samma besked till SVT Nyheter Norrbotten, att han är beredd att dra igång räddningsoperationen. Ett formellt beslut är inte fattat än.

Moderaterna i Piteå vill sälja bolaget och låta någon annan driva verksamheten. Det menar Hans Lindberg är uteslutet.

– Att sälja bolaget när det är värt noll kronor känns inte som ett alternativ, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer