Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tyvärr har vi behövt göra ambitionssänkningar” – hör Moa Brydsten (S), om besparingarna. Foto: Nader Sedehi/SVT

Umeå drar ned på fritidsverksamheten – fler barn per pedagog

Uppdaterad
Publicerad

Minskat antal barn gör att Umeå kommun måste spara inom skolan. Nu ska man skära ner på fritidsverksamheten.

– Personaltätheten kommer att bli lägre. Man kommer att behöva göra effektiviseringar, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå.

Ungefär 70 procent av alla barn upp till 12 år i Umeå kommun är inskrivna på fritids. Det är betydligt högre än rikssnittet på 50 procent. Kommunen har också en hög personaltäthet. Men nu ska man spara och då skär man ned på fritidsverksamheten.

– Vi har varit tvungna att se över vår ambitionsnivå inom alla verksamheter, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå.

Fler barn per pedagog

I nuläget går det ungefär 18-19 barn per pedagog. Det är lägre än rikssnittet. Men besparingen kommer att göra att personaltätheten minskar.

– Ungefär ett halvt barn mer per pedagog är beräkningen som teoretiskt är framräknad. Jag kan inte på rak arm säga exakt hur stora konsekvenser blir. Det ser olika på olika fritidshem.

Satsning mot hat och hot

Samtidigt som kommunen minskar budgeten för fritidshemmen satsar man pengar på att att minska hot och hat i skolan, något som facket kritiserat.

Moa Brydsten tror inte att den minskade budgeten för fritids kommer att påverka barnen.

– Förhoppningen är att det inte ska bli så stor skillnad och att vi ska ha en fortsatt hög personaltäthet, säger Moa Brydsten.

Moderaterna och Liberalerna ville avsluta resurs- och utvecklingsstödet Naturskolan och på så sätt göra en mindre besparing på fritidshemmen. Men Socialdemokraterna tycker inte att det är rätt väg att gå.

– Vi vill ha Naturskolan kvar. Vi tycker de gör ett viktigt arbete för lärande och utveckling, säger Moa Brydsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.