Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Umeå får inte använda det samiska namnet Ubmeje

Uppdaterad
Publicerad

Det samiska namnet för Umeå, Ubmeje, får inte användas på kartor och vägskyltar. Det har regeringen nyligen beslutat efter en lång juridisk process rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Det var Umeå kommun som inför kulturhuvudstadsåret 2014 aktualiserade frågan – och först nu får alltså kommunen det slutliga beslutet.

2012 lämnade Umeå kommun in en ansökan till Lantmäteriet om att Umeås samiska namn Ubmeje skulle finnas i Lantmäteriets grundläggande geodata.

Som skäl angav man bland annat att Umeå kommun sedan 2010 är samisk förvaltningskommun, att Umeå skulle bli Europas kulturhuvudstad 2014 samt att namnet Ubmeje även användes i olika föreningsnamn.

”De kan göra en förnyad ansökan”

Lantmäteriet hämtade inför beslutet 2012 åsikter från myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Institutet rekommenderade att Ubmeje inte skulle användas och hänvisade till en utredning gjord 2009. Och i den bedömdes Umeå stad ligga utanför det umesamiska utbredningsområdet. Lantmäteriet följde deras rekommendation.

2013 överklagade kommunen. Och den 16 november i år avslog näringsdepartementet den överklagan. Men även om Näringsdepartementet tog avslog Umeå kommun överklagan så kommunen göra en förnyad ansökan.

– Ja, de kan göra en förnyad ansökan och komma in med skäl varför namnet ska redovisas. Sedan vill jag också se vad kommunen gjort för det samiska språket och för det samiska ortnamnen inte minst, säger Lennart Dehlin utredare på Lantmäteriet.

Håller inte med beslutsfattarna

Umeå kommuns minoritetssamordnare Peter Steggo anser att kommunen har haft goda argument när man skickade in sin ansökan till Lantmäteriet. Och Steggo håller inte med Lantmäteriet och Institutet för språk och folkminnes uppfattning om att Ubmeje inte har används i området.

– Det har ju funnits samisk befolkning här sedan urminnes tider. Det finns ju belägg för flera samiska ortnamn runt Umeå och det är ju konstigt om inte namnet har använts här. Vi får väl se om vi går vidare med frågan helt enkelt, säger Peter Steggo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.