Armand Duplantis, stavhopp, under SM-veckan i Borås 2017 med lag-SM i friidrott. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Umeå får SM-veckan år 2022

Publicerad

I dag kan Riksidrottsförbundet och SVT meddela att Umeå kommer stå värd för SM-veckan sommaren 2022.

Det är riksidrottsförbundet och SVT som tillsammans väljer vilka städer som ska få stå som värd för SM-veckorna. Nu står det klart att det blir Umeå som får stå värd för SM-veckan sommaren 2022. Före det kommer även Halmstad stå värd sommaren 2020 och Linköping sommaren 2021.

- SM-veckan är ett fantastiskt evenemang där städer, besöksnäring, idrott och TV-publik möts. SM-veckan ger inte bara turistekonomiska effekter utan också andra värden som ökat samarbete inom kommunen, med näringslivet och idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna i ett pressmeddelande.

– Vi är oerhört glada och stolta över att få vara med och arrangera SM-veckan. Det är ett kvitto på den starka lokala idrottsrörelsen vi har i Umeå med aktiva barn och ungdomar, engagerade ledare samt våra många elitidrottare, säger Stefan Hildingsson, fritidschef, Umeå kommun.

Nordligaste orten någonsin

Umeå har tidigare stått värd för vinterveckan 2014, men har aldrig tidigare haft en sommarvecka. I och med Umeås värdsskap 2022 blir det den nordligaste orten någonsin att hålla en SM-sommarvecka.

– Vi är glada för att kunna presentera värdstäder med en tydlig evenemangsstrategi vilket kommer att bidra till att utveckla konceptet SM-veckan ytterligare och matcha vår ambition med ett evenemang i världsklass. Det är tre städer med en tydlig plan för hur SM-veckan inte ska stanna vid ett idrottsevenemang utan också bidra till långsiktiga effekter för destinationen, säger Per Bergljung, evenemangs- och partneransvarig på Riksidrottsförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer