Umeå FC tillbaka i superettan

Uppdaterad
Publicerad

Umeå har ett lag i superettan igen. Inför storpublik lyckades UFC hantera pressen och slog Akropolis med 2-1.

Förutsättningarna inför sista omgången av division I norra var solklara. Allt Umeå FC behövde göra var att vinna – då skulle platsen i superettan vara säkrad.

Umeå FC började i högt tempo och försökte stressa Akropolis – men gästerna hade inga problem att klara av den höga pressen. I stället var det UFC som såg allt mer stressade ut och hade tydliga problem att få till ett konstruktivt spel.

Hamnade i underläge

I 14:e minuten kom kallduschen. Efter en vek utboxning av UFC-målvakten Vladimir Sudar fick Taner Kocak i Akropolis öppet mål och kunde utan problem rulla in 0-1 till gästerna.

Ett mål som just då inte innebar särskilt mycket eftersom det stod 0-0 i alla de viktiga matcherna. Men när både Väsby och Sirius började rulla in bollar mot Luleå och Boden såg det mörkt ut för UFC.

Lundström bakom vändningen

Men en stark individuell prestation av Erik Lundström väckte hoppet igen.

Lundström ryckte ifrån sin bevakning och kom loss. Han sköt ett lågt skott vid Akropolismålvaktens vänstra stolpe och matchen var kvitterad.

– Karriärens viktigaste mål. Det kändes otroligt skönt. Men jag var egentligen aldrig särskilt orolig. Det kändes stabilt på planen, sa Erik Lundström till Västerbottensnytt efter slutsignalen.

Men med fortsatt ledning för Väsby och Sirius gick Umeå FC till halvtidsvila piskade att jaga – oavgjort skulle inte räcka till bättre än en meningslös tredjeplats i tabellen.

Jobbade hårt

Och det var verkligen ett lag på jakt som kom ut i andra halvlek. UFC dominerade helt och radade upp halvchanser utan att lyckas sätta dit bollen.

Men dryga kvarten in på andra halvlek kom så målet som återigen placerade Umeå högst upp i tabellen. Danny Persson nickade in ett perfekt inlägg från högerkanten – och UFC var ett lag i superettan.

Sedan följde en nervös halvtimme för de 6035 på T3 Arena. Matchens betydelse syntes tydligt på hemmaspelarna – men det syntes även att Akropolis inte hade något att spela för.

”Helt fantastiskt

När domaren klockan 16.49 satte pipan i munnen och blåste av utbröt glädjeyra på och runt planen.

Fem års väntan är över – Umeå FC är tillbaka i superettan.

– Helt fantastiskt med över 6000 på läktarna. Så får det gärna fortsätta i superettan, säger tränaren Stuart Gibson till Västerbottensnytt.

Anders Bäckström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.