Dokumentärfilmaren Tom Alandh och filmklipparen Heleen Rebel vid invigningen. Foto: SVT

Umeå filmfestival igång

Publicerad

Under tisdagskvällen drog Umeå filmfestival igång. Den har blivit en av de viktigaste mötesplatserna för den nationella och regionalproducerade filmen, och många hyllade svenska filmer har under åren fått sin premiär på Umeå Filmfestival.

I år gästas festivalen av dokumentärfilmaren Tom Alandh och klipparen Heleen Rebel som har gjort flera filmer med personer som står längst ner på samhällsstegen.

– Jag tycker att vardagsmänniskan är mycket mer intressant att berätta om än den kända människan. Det är där i vardagslivet som de bästa historierna finns, säger Tom Ahland.

Heleen Rebel har klippt flera av de senaste filmerna tillsammans med Tom Alandh.

– Jag tror att det är viktigt att det finns kultur och den utövas över hela landet, inte bara i Stockholm och Umeå filmfestival visar att det finns ett gott hantverk inom filmen i norra Sverige säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.