Umeå flygplats hade näst högsta trafikökning

Uppdaterad
Publicerad

Förra året blev ett oväntat bra år för flyget. Antalet passagerare på Luftfartsverkets (LFV) flygplatser steg med fem procent till knappt 28,9 miljoner rapporterar TT.

Umeå flygplats tillhör de som ökade allra mest. Flygplatsen kom på andra plats med en ökning på nio procent. Antalet passagerare var över 800 000. Bästa månad var oktober som såg det nya passagerar rekordet 76 700 personer.

Skellefteå flygplats passerade 250 000 passagerare efter att ha ökat med tre procent. Sedan 2003 är har antalet passagerare ökat med 37 000 resenärer.

– Vi hade som målsättning för 2005 att vi skulle nå 250 000 resenärer och detta infriades. Att resandet ökar är oerhört viktigt för regionen. Om hälften av de 37 000 nya resenärerna är resande till Skellefteå och de alla spenderar 1 000 kronor var innebär detta minst 18 nya miljoner till regionens näringsliv. Det har betydelse, säger flygplatschef Robert Lindberg i ett pressmeddelande.

Utrikesflygets passagerare ökade med fem procent till drygt 15,2 miljoner. Antalet inrikespassagerare ökade med fyra procent till 13,6 miljoner.

”Det blev en oväntat bra utveckling på passagerarsidan, vilket är mycket positivt för hela flygbranschen, skriver LFV:s marknadsdirektör Dan Lundvall i ett pressmeddelande.

”Dessutom har antalet landningar minskat och det visar att flygbolagen numera allt oftare flyger med välfyllda flygplan”.

Det största procentuella ökningarna under 2005 hade Kiruna där antalet passagerare ökade med 11 procent. Umeå ökade med nio procent, Östersund med åtta procent, Stockholm-Bromma och Sundvall-Härnösand med sju procent vardera.

Malmö-Sturup ökade med sex procent och Stockholm-Arlanda och Göteborg-Landvetter med fem procent vardera.

I Skellefteå landade ökning med tre procent.

TT/Västerbottensnytt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.