Tusentals flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige blir kvar på asylboenden i väntan på att en kommun kan ta emot dem. Umeå kommun kom överrens med Länsstyrelsen om att ta emot närmare 300 flyktingar under 2014. Men fram till november hade knappt hälften, 141, fått komma till kommunen. Istället stod Skellefteå för det största flyktingmottagandet i länet – drygt 280 flyktingar hade fått komma dit samma period.
Bostadsbristen orsakar problem
Umeå kommun menar att det är bostadsbristen som gör att inte fler tas emot. Men den förklaringen köper inte Länsstyrelsen.
– Bostadsbristen är ett problem att respektera men det kan inte vara huvudorsaken till att man säger nej. På andra håll i landet provar man med modulbostäder och andra enklare lösningar, säger Lars Göran Brandt, integrationsdirektör på Länsstyrelsen i Västerbotten.
Kan bli utan ekonomiskt stöd
Enligt en färsk revisionsrapport som kommunen själv beställt behöver Umeå bland annat tydligare politiska mål med flyktingmottagandet, som är en viktig del i Umeås utveckling. Granskningen pekar även på att kommunen genom avsaknad av tydliga mål riskerar att gå miste om statliga medel i form av bidrag som kan återsökas.
– Det är definitivt önskvärt att Umeå kommun tar emot det antal vi kommit överrens om. Det är många människor som står och stampar och behöver få komma igång med sin etablering, säger Lars Göran Brandt.
Har inte tagit tag i problemen
Kommunalrådet Margareta Rönngren (S) som är socialdemokraternas talesperson i frågan medger att frågan legat på is.
– Det är ju en process och vi har haft väldigt tydliga mål tidigare, men de blev visst en hyllvärmare. Det är ju oerhört viktigt att starta upp en process för att verkligen kunna förankra det här arbetet. Det är viktigt för Umeå, säger Rönngren.
Flyktingmottagning Västerbotten 2014 (t o m dec)
Kommun/totalt/ensamkommande barn
Bjurholm/13/4
Dorotea/26/6
Lycksele/49/4
Malå/24/11
Nordmaling/48/9
Norsjö/46/10
Robertsfors/30/6
Skellefteå/282/29
Sorsele/45/14
Storuman/33/3
Umeå/141/29
Vilhelmina/78/9
Vindeln/41/7
Vännäs/43/10
Åsele/28/7
Källa: Länsstyrelsen/Migrationsverket