Foto: SVT

Umeå jazzar med Indien

Uppdaterad
Publicerad

Beches Indian Brew är kanske det mest exotiska inslaget vid årets upplaga av jazzfestivalen. Bengt Berger som i flera år arbetat tillsammans med indiska musiker gör nu en turné i Norden som avslutas i Umeå den 29 september.

– Det är otroligt duktiga musiker som kommer hit, det är fantastiskt att få spela tillsammans med dem, säger Bengt Berger, som iklädd starka färger bjuder på ett trummande smakprov.

En ”Morning Raga”, som han inte tycker någon ska missa, bjuds det på tidigt lördag förmiddag.

– Musiken i Indien skiljer sig beroende på vilken tid den framförs, så därför bestämde vi oss för en morgonkonsert, berättar han.

Finns något för alla

– Förutom indiskt blir det europeiskt och amerikanskt, lovar den konstnärlige ledaren Lennart Strömbäck, som presenterar sina godbitar inför festivalen som drar igång i mitten på nästa vecka. Allt från lokala förmågor till storstjärnor som amerikanskan Lizz Wright och den nordiska ensamblen Marlilyn Mazur´s Shamania.

– Men det går också att dansa. Kustbandet spelar på Äpplet, här finns något för alla.

Trots att det nästa år är den 50:e festivalen är det först 2018 man fyller 50.

– Vi hoppas kunna trappa upp, men har ännu inte bestämt något kring jubileet och hur det ska firas, säger Lennart Strömbäck.

Här kan ni se programmet: http://www.umeajazzfestival.se/sve/program

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.