Så här kan det komma att se ut med de nya broarna till Ön. Foto: Illustration av Roger Björn

Tre nya broar till Ön i Umeå

Publicerad

Umeå kommun får drygt 430 miljoner kronor för att investera i bland annat gång- och cykelvägar. Det är Trafikverket som delar ut en miljard kronor per år till hållbara transporter och stadsmiljöer i Svenska kommuner.

Efter Stockholm så är Trafikverkets avtal med Umeå kommun det största för årets anslagsrunda.

Vad ska pengarna gå till?

  • Huvudstråk för kollektivtrafik i den planerade stadsdelen Tomtebo strand
  • En bro över E4:an för buss och cykel till Tomtebo strand
  • Cykelbanor på Ön
  • Gång- och cykelbroar till norra Ön
  • Satsningar för att komplettera Umeås cykelvägar

De planerade broarna till Ön är tre nya gång – och cykelbroar, en ska ansluta vid Konstnärligt campus, en vid Norrlands universitetssjukhus och en vid Östteg. På Ön planeras uppemot 3 000 bostäder.

Det kommer dock inte utan motprestationer. Anslaget är en 50-procentig medfinansiering till infrastruktursatsningar i kommunen, andra halvan får man stå för själv.

Kraven i avtalet säger också att kommunen måste bidra till hållbara transporter eller ökat bostadsbyggande. I Umeås fall kommer man att genomföra ett kollektivtrafikprogram, en handlingsplan för trafiksäkra skolvägar och detaljplaner för bland annat Ön och Tomtebo strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.