Nu lockar Umeå kommun med bonus för att råda bot på bristen av sommarvikarier inom vården. Foto: Tore Meek/TT

Bonus till sommarjobbande vårdpersonal i Umeå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens vikarierande sjuksköterskor på Umeå kommun får en lön på 50 000 kronor i månaden. Nu står det klart att även undersköterskor, boendehandledare och vårdbiträden får bonus om de sommarjobbar inom Umeå kommun.

Bristen på sommarvikarierande vårdpersonal har gjort att ordinarie personal blivit erbjudna att skjuta upp sin semester för att istället ta den på hösten. Nu vill kommunen råda bot på problemet och hitta en lösning som gör att personalen kan ta den sammanhängande semester de har rätt till.

Därför erbjuds en bonus på mellan 4 000 och 8 000 kronor till de vikarier som jobbar heltid under hela sommarperioden. Bonusen varierar beroende på titel och om det är dags- eller nattjobb.

– Det har varit svårt att få sommarvikarier att jobba hela sommaren, så tanken är att det här ska locka, säger Magnus Börlin, utvecklingsledare inom kompetensförsörjning på Umeå kommun.

Högre bonus utanför centrala Umeå

De som väljer att jobba i Umeås ytterområden får automatiskt en högre bonus då dessa ställen är svårare att rekrytera personal till.

– Det är lätt att bo i Hörnefors och åka in till Umeå och jobba men vice versa är inte lika lätt, säger Magnus Börlin.

I år kommer Umeå kommun behöva cirka 1 000 sommarvikarier och tanken med den här bonusen är att locka fler att jobba hela sommaren.

Svårt att få tag i sommarvikarier

Anledningen till att det är svårt att få tag på sommarvikarier tror Magnus dels beror på konkurrensen med andra arbetsgivare inom vården men också på det utbud av jobb som finns idag.

– Det finns så många olika arbetssysslor så man kan välja vad man vill. Vill man ha jobb så får man jobb, säger han.

Kriterierna för att få bonus är att dokumenterad arbetslivserfarenhet inom området finns. Bonusen gäller personal som inte är tillsvidareanställd.

Så hög blir bonusen:

Vårdbiträde

  • 4 000 kronor för arbete i centrala Umeå
  • 6 000 kronor för arbete i ytterområdena (tex. Holmsund, Obbola, Hörnefors, Sävar, Botsmark)

Undersköterska och boendehandledare

  • 6 000 kronor centrala Umeå
  • 8 000 kronor ytterområdena

Nattjänstgöring (vårdbiträde/undersköterska/boendehandledare)

  • 6 000 kronor centrala Umeå
  • 8 000 kronor ytterområdena

Nivån för bonus är baserad på heltid.

Källa: Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.