Stadshuset i Umeå. Foto: SVT

Umeå kommun gick 189 miljoner plus i fjol

Publicerad

Kommunen redovisar positiva siffror. Ett stort överskott från delägandet i Stornorrfors vattenkraftverk, samt att man inte investerat så mycket man planerat är stora bidragande orsaker.

Umeå kommun redovisar ett resultat på 189 miljoner kronor plus för 2019. Kommunens delägarskap i Stornorrfors vattenkraftverk är den största enskilda faktorn till det positiva resultatet. Samt att kommunen inte investerat i den takt som man tidigare planerat och att utvecklingsanslaget inte använts fullt ut. Man har även i kommunens olika nämnder jobbat med att få ekonomin i balans.

–2019 blev ett bra år, inte minst ekonomiskt. Men vi måste vara ödmjuka inför de utmaningar vi står inför. Samtidigt som kommunen behöver växa för att öka skatteunderlaget, så har vi en mängd faktorer som påverkar kommunens ekonomi som vi måste vara uppmärksamma på under 2020, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Lagt undan 116 miljoner

Det goda resultatet, i kombination med prognoser om en tuff ekonomisk framtid för svenska kommuner, har fått kommunen att avsätta 116 miljoner till en resultatutjämningsreserv, RUR. Det är pengar som ska kunna användas för att balansera ekonomin under perioder med lägre skatteintäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.