Umeå kommun granskar Bilaals styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att imamen från Umeå tagits i förvar avsattes han från styrelsen för det personalkooperativ som driver förskolorna Bilaal. Nya skärpta regler gör att när en styrelsemedlem vid en fristående skola eller förskola byts så kan hela styrelsen granskas. Något Umeå kommun nu gör. 

Kommunen gör ingen granskning av förskolorna baserad på den granskning Skatteverket gjort där det framkommer att drygt två miljoner kronor överförts till olika privatpersoner men inte bokförts under 2015-2016.

– Nej vi gör ingen sådan granskning i nuläget, det är om polisen skulle informera om brott som granskning skulle bli aktuellt, säger Lena Sundh, biträdande utbildningsdirektör förskola vid Umeå kommun.

Sex muslimska ledare utvisas

Prövar ledningen

Veckan efter att den Umeå-imamen togs i förvar av Säpo avsattes han från sin roll i personalkooperativets styrelse och en ny ledamot tog mannens plats. Den ändringen gör att nu kommunen granskar styrelsen och inte bara den nye ledamoten.  

– Vi kommer att pröva hela styrelsen, precis på samma sätt som vi gör med övriga enskilda förskolor, säger Lena Sundh, biträdande utbildningsdirektör förskola vid Umeå kommun.

Nya regler

Nya regler som började gälla vid årsskiftet möjliggör för kommunen granska styrelsen när en medlem byts ut. Det handlar om nya krav på både styrelsens och ägares kompetens och lämplighet, men också om hårdare krav när det gäller ekonomi, i en så kallad ägar- och ledningsprövning. 

– Vi kontrollerar så att de har insikt om hur de ska leva upp till de pedagogiska kraven men även verksamhetens ekonomiska förutsättningar, säger Sundh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet