Kommunalrådet, Hans Lindberg (S). Foto: SVT

Umeå kommun hoppas få köpa I20-området

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har beslutat att begära att få köpa regementsområdet vid Umestan i Umeå av staten. En hemställan ska skickas till Finansdepartementet.

Hans Lindberg (S), Umeås kommunalråd, är optimistisk och hoppas att Umeås planer för I20-området ska gå i lås, sedan kommunenstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott på tisdagen beslutat att skicka en begäran till regeringen och bostadsminister Per Bolund om statlig mark ska säljas till Umeå kommun. Detta var VK först med att berätta.

– Om man backar bandet så har vi hållit på med det här i nästan 30 år, nu hoppas jag att det ska gå fortare, säger Lindberg.

25 000 nya bostäder

Planen är att Umeå ska få köpa regementsområdet och att försvarsmakten ska finnas kvar, men flytta sin verksamhet till annat område. Blir det verklighet kan det möjliggöra 25 000  nya bostäder.

– Jag hoppas att vi ska kunna gå vidare och konkretisera och börja diskutera det här mer i början av nästa år, säger Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer