Umeå kommun krävs på 4,4 miljoner kronor av Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

En brukares behov av personlig assistans minskade avsevärt under hösten 2020. Trots det fortsatte Umeå kommun att ta emot assistansersättning från Försäkringskassan i nästan tre år.

Nu kräver Försäkringskassan att kommunen betalar tillbaka assistansersättning för nästan 4,4 miljoner kronor.

Brukaren hade tidigare beviljats assistansersättning för 97 timmar och 5 minuter i veckan, bland annat för hjälp med den personliga hygienen.

I oktober 2022 meddelade Umeå kommun att behovet av hjälp hade minskat och att brukaren nu klarade av det mesta själv. Redan i kommunens genomförandeplan daterad 1 oktober 2020 framgår det dock att brukaren avsagt sig det mesta av assistansinsatserna.

Utreddes under ett års tid

När Försäkringskassans utredning avslutades ett år efter kommunens anmälan om ändrade förhållanden var det med slutsatsen att Umeå kommun borde insett att de fått ersättning för assistansjobb som aldrig utfördes.

Försäkringskassan kräver nu att Umeå kommun ska betala tillbaka 4 383 907 kronor innan 8 april i år.

Kommunen motsätter sig beslutet

Kommunen har motsatt sig Försäkringskassans bedömning och enligt Malin Björkman, verksamhetschef för funktionshinderomsorg i Umeå kommun, är frågan ännu inte avgjord.

– Det är svårt för oss att uttala oss i detta ärende just nu då vi är i en process med Försäkringskassan kring detta beslut, skriver Malin Björkman i ett mejl till SVT.

I ett yttrande till Försäkringskassan skriver kommunen bland annat att det funnits i komplexitet i ärendet som gjort att de inte kunnat bedöma vad brukaren kan och inte kan göra själv, och att brukaren själv nekat att ta emot hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.