• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Umeå kommun öppnar för utedusch vid Nydala badet. Foto: SVT

Umeå kommun öppnar för utedusch på Nydala

Uppdaterad
Publicerad

Ett sätt att undvika besvär av så kallade cerkarier, parasiter som kan finnas i badvattnet är att duscha direkt efter att man badat, men trots det saknar de flesta badstränder i Umeå kommun duschmöjligheter. Men nu öppnar Anders Linder, driftchef på Umeå fritid för att Nydala badet inom något år kan ha en utedusch på plats.

Kliande utslag efter bad är ett oangenämnt problem. Det kan också vara vårt att veta innan var parasiter förekommer, eftersom larverna är så små att de inte går att se med blotta ögat.

Från kommunens sida jobbar man idag framförallt med information om förekomsten av parasiter och hur man kan minska eventuella besvär.

-Vi jobbar med en entréskylting där man får grundläggande information om vad cerkarier är och hur man hanterar det. Blir det väldigt extremt kan vi också skylta på stränderna. säger Anders Linder, driftchef på Umeå fritid.

De flesta stränder saknar dusch

Trots att ett enkelt sätt att minska risken för besvär av cerkarier är att duscha direkt efter bad saknar de flesta stränder i Umeå kommun duschmöjligheter.

-Det är en otrolig mängd både havsbad och insjöbad i Umeå kommun så det går naturligvist inte att ha en utedusch på alla ställen och kommunen är heller inte markägare överallt, säger Linder.

Idag finns utedusch vid badet på Bölesholmarna och enligt Anders Linder ser nu också kommunen över möjligheterna att sätta upp en utedusch vid Nydala badet.

-Till kommande år ska vi titta på den lösningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer