Mannen, som är i 60-årsåldern, har tidigare varit familjehemsfar i Västerbottens inland. Foto: SVT Design

Två barn har varit placerade hos familjehemspappan i Västerbotten

Publicerad

Två barn har varit placerade i familjehemmet i Västerbotten där pappan misstänks för hundratals våldtäkter mot ett barn. Umeå är en av kommunerna som placerat barn i familjehemmet. 

Den 60-årige mannen som åtalas för hundratals våldtäkter mot barn har tidigare varit familjehemsfar i en inlandskommun i Västerbotten. Umeå kommun har tidigare placerat ett barn i det hemmet. Det är okänt om det är något av de familjehemsplacerade barnen som har utsatts för övergreppen, men Camilla Thunell som är biträdande chef för myndighetsutövning menar att de är skyldiga att anmäla om de misstänker att det finns ett missförhållande.

– Vi ser i första hand till att barnet är skyddat. Om vi misstänker brott så gör vi en polisanmälan. Vi inleder också utredning själva enligt socialtjänstlagen för att se vad barnet behöver stöd och hjälp med. Vi är också skyldiga att rapportera missförhållanden enligt Lex Sarah, säger hon.

Ansvariga för att göra tillsynskontroller

När ett barn placeras i ett familjehem har socialtjänsten, vårdnadshavare och familjehemmet en form av gemensam vårdnad. Kommunen som ansvarar för placeringen har även ansvar för att göra tillsynskontroller för att försäkra sig om att barnet mår bra.  

–  Vi utser en barnsekreteraren som träffar barnet själv för att kolla hur allt står till. Vi besöker barnet ungefär fyra gånger per år och det kan bli oftare om placeringen är ny. I enstaka fall är det mer sällan och det kan exempelvis vara om barnen tycker att det är jobbigt att vi hälsar på, säger Camilla Thunell.

Umeå kommun vill i nuläget inte kommentera om det finns en pågående utredning om ett missförhållande i familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.