Så lyckades miljögruppen vända partierna och skärpa miljömålen i Umeå Foto: SVT

Umeå kommun skärper miljömål efter påtryckningar

Uppdaterad
Publicerad

Miljömålen för Umeå kommun skärps efter beslut i kommunfullmäktige. Fem partier ändrar på det ursprungliga förslaget efter påtryckningar från flera miljögrupper.

Miljögrupperna menar att kommunen måste bli mer offensiv när det gäller sina miljömål. Målen måste bli tydligare och klimatavtrycken i Umeå måste minska.

Kommunens förslag innebär att 50 procent av koldioxidutsläppen sker på bekostnad av kommande generationer vilket Fridays for future satt sig emot.

– Det tycker vi är helt fel såklart så därför samlade vi fem partier till ett möte förra måndagen (17/2), säger Fridays for futures Carl Weidenstolpe.

”Viktigt med brett politiskt stöd”

Enligt Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) handlar det inte om att kommunen ska skärpa sina klimatmål utan om att de ska förtydligas.

– Det är viktigt att vi har ett så brett politiskt stöd som möjligt för våra klimatsatsningar. Nästa steg är nu att vi sätter oss ned och konkret arbetar fram förslag för hur vi ska skärpa klimatmålen lokalt här i Umeå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.