Naturvårdaren Marlene Olsson står i en gräsbeklädd backe full med lupiner. I videon förklarar hon varför det är viktigt att bekämpa växten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marlene Olsson arbetar med att bekämpa spridningen av invasiva arter. I videon förklarar hon varför det är viktigt. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Umeå kommun vill öka ungas kunskap om invasiva arter

Uppdaterad
Publicerad

Unga har sämre koll på invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden. Nu startar Umeå kommun en kampanj för att informera ungdomar om riskerna.

– Det är viktigt att de förstår vilka problem dessa arter kan orsaka och hur de sprids, säger Johan Bäckman, miljöplanerare, Umeå kommun.

Växter som jättebalsamin, jätteloka eller lupin räknas till så kallade invasiva arter. De har planterats in i Sverige en gång i tiden, sprider sig snabbt och hotar den biologiska mångfalden. Allmänhetens kunskap om hur växterna ser ut och hur de sprids har ökat men enligt Naturvårdsverket har unga vuxna sämre koll.

Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och flera kommuner vill nu informera om de situationer där människor riskerar att sprida invasiva arter. Det handlar om fritidsaktiviteter som trädgårdsarbete, fiske och båtliv.

– Unga utför riskaktiviteter på sin fritid och därför vill vi öka medvetenheten om vad som är en invasiv art och vad man ska göra med dem, säger naturvårdare Marlene Olsson.

Hör om varför invasiva arter är ett problem i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.