Umeå kommun köper konkurboet efter Hybricon. Foto: svt

Umeå köper konkursbolag

Uppdaterad
Publicerad

Hybricon tillverkade elbussar och nu får kommunen en buss på köpet. Kommunen hade redan satsat miljoner i bolaget.

Umeå kommunföretag köper nu tillgångarna i företaget Hybricon som tillverkade eldrivna bussar, men gick i konkurs för en månad sen.

För en halv miljon kronor får kommunen konkursboet och därmed också en tryggad leverans av en 12 meter lång elbuss, som kommer i slutet av maj.

Umeå kommunföretag har tidigare satsat 15 miljoner kronor i utvecklingsprojektet med Hybricon. Till att börja med byggdes dieselbussar om till elbussar, men senare skulle också elbussar byggas.

 När Hybricon gick in konkurs skrev Umeå kommun istället avtal med företaget AMZ i Polen.

– En 12 meter lång elbuss ska komma i slutet av maj, vi sätter den direkt i trafik som flygbuss, säger vd:n för Umeå kommunföretag Mikael Öhlund.

Inget svårt beslut

Att satsa ytterligare en halv miljon för att ta över tillgångarna i Hybricon var inget svårt beslut enligt Öhlund.

– Annars hade vi inte fått någonting, utan förlorat allt vi satsat. För oss var det viktigt att få en elbuss, som inte var ombyggd, utan ett riktigt framtidssatsning, säger Mikael Öhlund.

Umeå kommunföretag hoppas att någon köper upp konkursboet hos Hybricon, så att tillverkningen av elbussar kan fortsätta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.