Genrebild. Umeå är en av nio städer i Sverige med ambition att bli klimatneutrala till 2030. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Umeå ska bli klimatneutralt till 2030

Publicerad

Umeå är en av nio städer som ska bli klimatneutrala till 2030. För att realisera detta satsas nu åtta miljoner kronor på projektet.

Projektet utgår från ett konsumtionsperspektiv och inkluderar utsläpp i och utanför Umeå. Det riktar framför allt in sig på folks resande, livsmedel, energismart boendeenergi samt kläder och möbler. Dessutom omfattas utvecklingen av två nya stadsdelar, Tomtebostrand och Norra ön.

Kommunen går själva in med 3,1 miljoner kronor och får fyra miljoner i stöd från Energimyndigheten. Övriga pengar skjuter Umeå Energi och Umeå universitet till. Projektet inleds i september och ska pågå över två år. Ambitionen är att Umeå ska genomföra innovationsinsatser som ger snabba och kraftfulla effekter.

– Umeå kommer också att arbeta vidare för att engagera medborgare i klimatomställningen. Ett innovationsteam med deltagare från olika sektorer ska ta fram en handlingsplan med fokus på digitalisering och medborgarengagemang, så att vi tillsammans kan driva på klimatarbetet, säger Sebastian Holmström, kommunikatör och samhällsplanerare, i ett pressmeddelande.

Mer om projektet

Projektet ingår inom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som koordineras av KTH och finansieras av statliga Formas, Vinnova och Energimyndigheten.

De nio städer som ingår är Enköping, Göteborg, Järfälla, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala, och Växjö. Totalt får dessa 70 miljoner kronor i budget.

Tanken är att städerna ska dra nytta och inspireras av varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.