Foto: Tommy Forsgren

Umeå vill bli norra Sveriges ”motor”

Uppdaterad
Publicerad

När riktlinjerna för Umeås framtida utveckling dras upp betonas stadens roll som en regional motor för hela norra Sverige. Den nya översiktsplanen präglas av ”ambitionen om Umeå som Norrlands tillväxtmotor och storstad i norr”.

I den föregående översiktsplanen från 1998 utgår planeringen från att Umeå ska fortsätta att växa, men i det nya förslaget trappas ambitionen upp. Siktet är inställt på 200.000 invånare och Umeås betydelse som motor i regionen lyfts fram. ”Norra Sverige behöver en regional motor och ett starkt stadsalternativ för att möta pågående urbanisering”, skriver man i planen.

Planen går i kontrast mot prognosen

”Umeås stadsmiljö och dess kvaliteter ska vara höga för att åstadkomma bra livsmiljöer, attraktiva mötesplatser och internationellt starka utvecklingsmiljöer för forskning och näringsliv. Umeå kan axla rollen som storstadsalternativ i norra Sverige och vara den motor som ger kraft och energi till vårt omland, vår landsbygd och regionen som helhet”, kan man läsa i översiktsplanen.

Dessa ambitioner står i tydlig kontrast till den bild av framtiden som Statistiska centralbyrån, SCB, ger i sina framtidsprognoser. Enligt dessa kommer befolkningstillväxten i hela Umeåregionen att vara nere på mindre än 500 personer per år fram emot 2040. Inte ens i närheten av kommunens tillväxtambitioner.

Tätorter ska växa

Så var ska Umeås tillväxt ske? En stor del ska ske genom fortsatt förtätning av centrala delar och stadsdelar som ligger inom fem kilometers radie från centrum. 7.000 invånare beräknas få plats när bostadsområdet Ön byggts. Ännu fler väntas kunna bo kring tidigare E4 och E12 genom Umeå. Av övriga tätorter ska framför allt Hörnefors och Sävar växa.

6.000 nya invånare vardera väntas de båda samhällena få fram till år 2050. Drivkraften bakom denna kraftiga tillväxt är Botniabanan respektive Norrbotniabanan. Även byarna väntas kunna öka sin befolkning med några tusen invånare, men den tillväxten ska ligga i anslutning till några större trafikstråk.

– Umeå ska växa och det finns en jättestor efterfrågan på att etablera sig i Umeå. Det vill vi möjliggöra genom att bygga fler bostäder, att bygga bra infrastruktur och en bra offentlig sektor. Det styr det här dokumentet i mångt och mycket, säger socialdemokratiska kommunalrådet Hans Lindberg.

Folk kan lämna inlandet

När Umeå nu växer är det inlandet som ska dräneras på folk igen?

– Vi ser ett jättestort intresse från södra delarna av Sverige också. Flyttnettot jämfört med andra större städer är ju positivt, så vi vill ju att fler människor ska flytta upp till Norrland.

Så det är inte inlandet som ska förlora den här gången?

– Jag tror att man måste se på vad det finns för förutsättningar. Umeå är ju en stark hubb. Vill man bo i Umeå så är man välkommen hit.

Tror du det blir 200.000 invånare i Umeå någon gång?

–  Det är en målsättning. Vi har vuxit med 1.940 personer ifjol, vilket är väldigt mycket. Det är bland de högre siffrorna sedan 1950-talet. Vi måste kunna bygga fler bostäder och utveckla vår offentliga sektor om det ska vara möjligt att nå 200.000 invånare.

Just nu har umeborna chansen att säga vad de tycker om kommunens framtidsplaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.