Umeåbo misstänks ha fått ungdomar att knivråna – åtalas med ny lag

Publicerad

En 20-åring från Umeå misstänks ha förmått två tonåringar att knivråna en person. Nu åtalas mannen för anstiftan av rån och involverande av underåriga i brottslighet.

Sedan 1 juli 2023 finns en ny straffbestämmelse som gör det straffbart att involvera barn under 18 år i brottslig verksamhet.

Det här åtalet är ett av de första i Västerbotten med rubriceringen involverande av underåriga i brottslighet.

Det var i slutet av oktober som mannen misstänks ha fått en 15-åring och en 14-åring att knivråna en person på sin telefon och bankkort.

Tog ut 15 000

Med hjälp av bankkortet tog tonåringarna sedan ut 15 000 kronor från offrets konto. Därefter ska tonåringarna ha överlämnat rånbytet till mannen. Polisen bedömer utredningsläget som gott.

– Förutom flertalet förhör har vi även sökt information genom bland annat genomgång av film, teknisk bevisning och elektronisk kommunikation mellan involverade personer i utredningen, säger polisens utredare Karolina Kellgren.

För ung för åtal

Utöver mannen åtalas även 15-åringen misstänkt för rån. 14-åringen är för ung för att åtalas men har enligt polisen utretts enligt lagen med särskilda bestämmelsen om unga lagöverträdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.