Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har inte sett en på hur länge som helst” – se hur det går när studenterna får testa vad de kan om olika valörer på sedlar. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Umeåbon Julia om kontanter: ”Hur får man tag på dem?”

Publicerad

Flera unga som SVT Västerbotten pratat med känner inte till att de förväntas ha kontanter hemma i händelse av kris eller krig. Vissa kommer inte ens ihåg när de såg fysiska pengar senast.

– Det låter logiskt men det är ingenting jag går runt och tänker på, säger Emma Holmberg på frågan om hon känner till MSB:s rekommendation om kontanter.

Även studenterna och kompisarna Julia Norlander och Emma Rasteby har hört talas om myndighetens råd på nyheterna – men har inte ordnat med några kontanter hemma ännu.

– Men jag vet inte hur man gör i en bankomat. Även om man har dem hemma så kan man inte handla med dem för nästan ingen butik tar emot, säger Emma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.