Foto: Patrick Trägårdh

Fångade extremt ovanlig fisk i Bottenviken

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt hände det. Fiskarna Thore Persson och Roger Wennman kastade ut sitt nät i havets lotteri och kammade hem störvinsten. Förutom sik hade de fångat en för Östersjön extremt ovanlig fisk. Nu hoppas de få den artbestämd.

De hade förväntat sig abborre och sik. Det blev sju sikar och något helt annat i nätet som vittjades vid Vitskärsudden i Obbola, utanför Umeå. Thore Persson och Roger Wennman drog upp en stör, tidigare klassad som utdöd i Sverige.

– Där vart vi förvånade. Först tittade vi på varandra och funderade vad vi fått i nätet. Först tänkte vi näbbgädda, sen haj. De här fiskarna ska inte finnas på de här breddgraderna, säger Roger Wennman.

Utdöd sedan 100 år

Vilken typ av stör de fångat är ännu inte känt. Stören har uppfattats som utdöd sedan 100 år i Östersjön på grund av överfiske. Några har ändå fångats här, men tros då ha kommit från Polen eller andra östländer som planterat atlantisk stör från Kanada sedan början på 2000-talet.

– Min gissning är att det är en sådan fisk som gett sig iväg på ett vandringsäventyr och hamnat här. Men jag har personligen aldrig sett en stör i de här vattnen, säger Torleif Eriksson vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Men fiskarten har förekommit här tidigare berättar han.

– Det fångades en stör levande utanför Indalsälven för kanske 20 år sedan. Den togs till en laxodling och har gått i en fiskdamm sen dess. Det gör den fortfarande, säger Torleif Eriksson.

Hoppas få veta mer

Fisken som satt redigt fast i Umeåbornas nät mäter 73 centimeter och väger runt 1,5 kilo – ett litet exemplar. Störfiskar kan bli mycket stora. En atlantisk stör kan bli 4,5 meter lång och väga 360 kilo. Nu hoppas Umeåborna få fisken artbestämd.

– Det är klart vi är nyfikna på hur den tagit sig hit, vad lever han av. Det är massa obesvarade frågor, säger Roger Wennman.

Ni funderade aldrig på att släppa tillbaka den?

– Nej, fisken var så skadad att den aldrig hade klarat sig, säger Wennman.

Vad gäller? Får man ta upp sådana här fiskar?

– Den ingår inte i den svenska faunan normalt så jag tror inte att det finns några regler runt detta. Men det ideala är ju att återsätta den, säger Torleif Eriksson vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.