Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”På nästan två år har ingenting hänt” – klimataktivister polisanmäler Umeå kommunstyrelse. Foto: Lisa Jonsson

Farmödrar och mormödrar i Umeå polisanmäler kommunpolitiker för miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen polisanmälde en grupp klimataktivister Umeås kommunstyrelse för brott enligt barnkonventionen och miljöbalken.

– Vi tycker det är ett så allvarligt brott mot kommande generationer att vi ville göra det, säger talespersonen Annika Herrström.

– För drygt 1,5 år sedan tog kommunfullmäktige i Umeå ett beslut om att bli en fossilfri kommunkoncern 2025, vilket vi tyckte var bra. Men på nästan två år har ingenting hänt, säger Annika Herrström som är talesperson för de som gjort polisanmälan.

Hon beskriver gruppen som ett gäng farmödrar och mormödrar som delar förtvivlan över att Umeå kommun inte gör något för att minska koldioxidutsläppen. De vill att kommunen fattar konkreta beslut och genomför åtgärder i snabb takt.

Upp till polisen att utreda

Varför väljer ni att ta till en polisanmälan?

– Vi läste på kring lagarna och såg i miljöbalken och barnkonventionen att det är möjligt att anmäla kommunens passivitet som miljöbrott. Vi tycker det är ett så allvarligt brott mot kommande generationer att vi ville göra det. Sedan är vi inspirerade av miljörörelsen i världen som börjat jobba på det här sättet, att man till exempel stämmer staten, säger Annika Herrström.

Tror ni att anmälan kommer leda till åtal?

– Enligt lagarna är det ett brott att kommunen inte fattar de nödvändiga besluten, men sen är det upp till polisen att utreda, säger Annika Herrström.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer