Umeåbor rasar mot den nedsatta snöröjningen: ”Det är skandal”

Publicerad

Likt i fjol har det varit en snörik vinter, och det innebär stora snöhögar som skymmer sikten. Nu vädjar Umeåborna om borttagning av de trafikfarliga snöhögarna.

Så här på slutet av vintern börjar plogkassan att sina för kommunen, det innebär att flera områden i Umeå blir underprioriterade och på flera ställen kan snöhögarna få ligga kvar och därmed skymma sikten.

– Jag är så rädd att det ska komma en olycka, att någon ska bli påkörd. Nog ska vi ha råd att ta itu med de hemska förbaskade högarna, säger Lennart Johnsson som bor i Haga i Umeå.

Vallarna hindrar syn och hörsel

Runt i området finns två skolor och för tillfället är trottoarerna igensnöade och det ligger stora snöhögar runt omkring. Bland annat vid övergångsställena.

– Ja det blir ju otryggt, speciellt när det är mörkt. Och snövallarna skyddar ju också mycket av ljudet, så det är ju både det att man inte kan se, men också att man inte kan höra, säger Anna Holmberg som är boende i området.

Enligt gatudriftschefen Per Hilmersson så är Haga ett av de områden som blir underprioriterat. Detta har gjort att Lennart Johnsson tagit saken i egna händer.

– Vi fastighetsägare får ju inte lägga någon snö på parkområden, utan vi kan bara lägga snön på trottoaren. Vi har anlitat en traktor som ska röja bort de största högarna, men det kostar oss alltså 8 000 kronor per gång, säger Lennart Johnsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer