Familjen Lindblom/Nilsson har deltagit i en studie om att leva mer klimatsmart – hör hur de påverkat deras liv i klippet ovan. Foto: Privat

Umeåfamilj deltog i studie om klimatsmart liv – så lever de i dag

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Nilsson/Lindblom från Umeå har varit med i ett forskningsprojekt som gick ut på att halvera sin klimatpåverkan genom att ställa om till exempel matvanor och resa mindre. Nu har det gått över två år sedan de antog utmaningen.

– Vissa delar har varit svårt. Jag äter fortfarande kött vilket känns otroligt patetiskt, säger Erik Nilsson.

Hösten 2016 träffade vi Ina Lindblom, Erik Nilsson och deras nyfödde son då de var en av över 70 hushåll i Umeå som deltog i forskningsprojektet Hope för att minska sina utsläpp. Totalt deltog över 300 hushåll från fyra europeiska länder i studien. Nu har det gått drygt två och ett halvt år sedan projektet drog igång och det har lämnat spår i familjens vardag.

– Man har med sig det i bakhuvudet hela tiden och deltar inte i konsumtionshetsen på samma sätt. Vi har även sparat pengar på att handla mer begagnat, säger Erik Nilsson.

Skippar utlandssemestrar

Familjen har även slutat helt med långa flygresor och utlandssemestrar. Eriks syster bor i Singapore, de har slutat med att hälsa på henne där utan passar på att mötas när hon besöker Sverige. 

Vad skulle göra att ni minskar er klimatpåverkan ytterligare?

– Även om man är medveten så stänger man ute en del saker. Men blir det kraftiga skogsbränder även i sommar så kommer vi nog minska ännu mer, klimatpåverkan blir så påtagligt då och kommer nära ens vardag, säger Ina Lindblom. 

I klippet ovan kan du höra Ina Lindblom i början av projektet och nu.

Så gick testen för hushållen till

  1. Först fick hushållen svara på frågor och sedan fick de svar på hur stora deras utsläpp var.
  2. Efter frågorna fick de svar på ungefär 60 åtgärder som kunde bidra till att minska hushållens påverkan på den globala uppvärmningen. Sedan fick hushållen ranka vilka åtgärder de föredrog.
  3. Forskarna analyserade därefter vad som motiverar hushållen och genomförde individuella intervjuer för att förstå vad de medverkande grundar sina beslut på.

Källa: Hope project

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.