Fabian deltar i studien vid Umeå universitet Foto: SVT

Umeåforskare i studie om järntillskott för bebisar

Uppdaterad
Publicerad

På Umeå universitet pågår just nu ett forskningsprojekt om hur bebisar påverkas av järntillskott.

– Vi kommer att kunna svara på frågan om den här lilla dosen järn kommer att kunna optimera hjärnans utveckling för små barn, säger forskaren Anna Chmielewska.

Syftet med studien är att ge en liten dos extra järntillskott till barn som helammas med syftet för att förbättra deras hjärnstatus. Under en period av fem månader mellan när barnet är fyra och nio månader. Hälften av barnen får järntillskott och hälften får placebo. Sedan följer man upp barnen under tre år, med kontroller vid ett, två, och tre års ålder. 

– Vi testar dem med hjälp av en psykolog som får träffa föräldrar och barnet för att observera och kolla vissa färdigheter, säger Anna Chmielewska, forskare vid Umeå universitet. 

Tillskott till alla amerikanska barn

I USA så rekommenderas ett järntillskott för barn i åldrarna fyra till nio månader. Något som kritiserats då det finns för lite forskning på området. 

– Man vill inte ge en så stor del av befolkningen något som man inte är säker på att det är någon nytta. Man har inte testat alla negativa konsekvenser av tillskottet. Även om sannolikheten är liten att det ska finnas någon så måste man utesluta om det kan ge negativa effekter.

Rekommendationer dröjer

Biverkningar som finns har med magen att göra, som förstoppning och diarré men då är det oftast med upp till sex gånger högre doser än som ingår i den här forskningen. Sen har man i tidigare studier visat att när man ger järntillskott till barn som inte har järnbrist kan på minimalt sätt påverka tillväxten på längden.  

- Risken är väldigt låg och hittills har vi inte märkt av något. Men annars är det tillväxten som vi följer noggrannast så att inte den ska hämmas av järntillskottet,  säger Anna Chmielewska. 

Om ca tre och ett halvt år beräknas studien vara klar. Man kan som tidigast se några tendenser om knappt två år. Men att det ska komma några rekommendationer att tillföra järntillskott för barn det kommer att dröja, tror Anna Chmielewska. 

Se klippet ovan och träffa Fabian och hans mamma som är på besök på forskningsmottagningen 

Så görs studien

Forskningsprojektet startade först i Polen. Lika många barn ska testas med lika stor mängd järntillskott. I Polen har man har kommit längre in i studien, men man kan inte dra några slutsatser än av forskningen än. Man måste vänta till alla barn har gått igenom hela behandlingen innan man kan dra några slutsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.