Foto: TT/Pressbild

Umeåforskare tilldelas flera miljoner

Publicerad

Hjärt-Lungfonden delar i år ut en ny rekordsumma. Hela 305 miljoner kronor delas ut till forskare och sju forskningsprojekt i Umeå får vara med och dela på summan. Anders Blomberg, professor vid Umeå universitet, får 2,1 miljoner.

Han tilldelas de dryga två miljonerna som stöd för sin forskning kring hur miljön och luftvägsinfektioner påverkar personer som lider av KOL. En sjukdom som har visat sig vara vanlig att sjukvårdspersonalen i Västerbotten missar.

– Tio procent av Sveriges befolkning lider av folksjukdomen KOL. Ny forskning är nödvändig för att vi ska lär oss mer om hur vi på bästa sätt kan behandla och hjälpa dem. Anslaget från Hjärt-Lungfonden är en förutsättning för att jag ska kunna fortsätta bedriva klinisk forskning, säger Anders Blomberg i ett pressmeddelande.

Det är omkring 250 forskningsprojekt som får stöd och sju av dem har sitt säte i Umeå. Sammanlagt delas 7,9 miljoner ut till forskningsprojekt i staden, ett stöd som vanligtvis sträcker sig över tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.