– 52 procent har överlevt, under senaste fem, sex åren. I hela Sverige har vi en siffra på 45 procent, säger Aijaz Farooqi, barnläkare vid Norrlands universitetssjukhus.
Enligt honom går det bra för de flesta barn som är för tidigt födda. Vissa får hälsoproblem – fysiska eller psykiska – men oftast inte i den utsträckningen att det påverkar det vardagliga livet.
– Studier visar att tio till tjugo procent har allvarliga men, så majoriteten har inga eller måttliga men, berättar han.
Mår inte sämre
Många av dem som är födda redan i vecka 22 har man följt upp, för att se hur de mår efter något eller några år.
– De mår inte sämre än de som är födda i vecka 23, 24 eller 25.
Vilka insatser krävs när man föds väldigt tidigt?
– Förutom det vanliga, som värme till exempel, behöver barnet ofta hjälp med andning, och då använder man en respirator. Sedan är det ganska lång vårdtid, eftersom den första levnadsmånaden är känslig, säger han.
Ellie föddes i vecka 25
Sandra Carlsson från Kusmark utanför Skellefteå är en av prematurföräldrarna som fått hjälp på Barn 4 i Umeå. Dottern Ellie föddes i vecka 25 och mår idag bra.
– Vården i Umeå är helt fantastisk. Jag kommer aldrig att kunna vara nog tacksam, säger hon.
”Vi gör saker som är bra”
Aijaz Farooqi berättar att han blir stärkt när han får höra det.
– När föräldrar kommer tillbaka och berättar sådant så växer det en drivkraft hos oss, att vi gör saker som är bra, säger han.
Han är också noggrann med att poängtera att det inte bara är i Umeå, utan i hela landet som prematurvården har gjort stora framsteg de senaste åren.