Umeåartisterna Sofia Jannok och Annika Norlin tilldelas långtidsstipendier av Konstnärsnämnden. Foto: SVT/TT

Umeåmusiker tilldelas rekordstora stipendier

Publicerad

Konstnärsnämnden har beslutat att dela ut 44 stycken rekordstora långtidsstipendier om tio år vardera. Bland stipendiaterna återfinns bland annat de Umeåbekanta musikerna Annika Norlin och Sofia Jannok.

Varje stipendiat tilldelas ca 1,3 miljoner kronor över en tioårsperiod. Det är det största en enskild konstnär fått i Sverige av nämnden. Bland de 44 konstnärerna som tilldelas bidrag finns komponisterna och musikerna Sofia Jannok och Anna Norlin, båda från Umeå.

Totalt får årets 44 stipendiater dela på 60 miljoner kronor. Enligt Konstnärsnämnden så ges ett långtidsstipendium bara ut till en konstnär som under en längre tid visat upp hög kvalité och utvecklar sitt konstområde.

– De här stipendierna innebär att över fyrtio konstnärer kommer att få en ekonomisk grundtrygghet över lång tid så att de får möjlighet att vidareutveckla sina konstnärskap, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i Konstnärsnämndens styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.