Foto: TT.

Umeå har Sveriges bästa sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands universitetssjukhus är Sveriges bästa universitetsjukhus. Det enligt tidningen Dagens Medicin, som för andra året har listat landets bästa sjukhus. Fjolårets segrare Linköping blev tvåa i år. På tredjeplats hamnade Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Chefredaktör Mikael Nestius delar ut priset till landstingsdirektör Anders Sylvan, i dag kvart över tolv på Cafe Kristallen, NUS i Umeå. Anders Sylvan är glad över förstaplatsen och förklarar det med ”ett medvetet kvalitetsarbete för sjukhusets framgång.”

– Jätteroligt! Jättetrevligt! Säger Göran Edbom, chefläkare för den medicinska sjukhusvården i Umeå, till Dagens Medicin.

Han tror att framgången beror på personalens inställning.

– Det finns en oerhörd solidaritet i Umeå, en stämning som gynnar god utveckling, säger Göran Edbom.

Nöjda patienter

Ett nittiotal parametrar har bedömts, utifrån den statistik som sjukhusen rapporterar in till Socialstyrelsen. Den medicinska kvaliteten på vården var den faktor som vägde tyngst, och där var NUS bäst av alla sjukhus i landet. NUS har också de allra nöjdaste patienterna, åtminstone enligt de patientenkäter som gjorts. I Västerbotten har patienterna ett högt förtroende för sjukhuset och sjukvården.

Hjärtsjukvården, Strokevården och ortopedin är några av de områden där Norrlands universitetssjukhus utmärker sig som extra bra.

Långa väntetider

Sämre är det med väntetider på akuten, där är NUS sämst i klassen. När det gäller tillgång på vårdplatser, hygien och ekonomi får NUS också ett sämre betyg.

Även i kampen mellan de mindre sjukhusen klarade sej norra Sverige bra, där gick topplaceringen till sjukhuset i Piteå.

Sveriges bästa universitetssjukhus

1. Norrlands universitetssjukhus

2. Universitetssjukhuset i Linköping

3. Akademiska sjukhuset

4. Skånes universitetssjukhus

5. Sahlgrenska universitetssjukhuset

6. Universitetssjukhuset Örebro

7. Karolinska universitetssjukhuset

Källa: Dagens Medicin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.