Umeås första hus med både äldreboende och förskola. Foto: TT/SVT

Umeås lösning: Förskola och äldreboende i ett

Publicerad

Nu bygger Umeå kommun ännu en förskola som kombineras med ett äldreboende.
– Vi behöver både fler förskolor och vård- och omsorgsboenden och då gäller det att tänka smart och kostnadseffektivt, säger Åsa Jernbom, planeringssekreterare på socialtjänsten.

Bygget av det nya huset på Ålidhem i Umeå där äldre och barn ska rymmas är i full gång. Gamla förskolan Hoppet ska rivas och tomten passade bra för att bygga ännu ett så kallat samverkanshus. Det kommer stå klart hösten 2019. Umeås första hus med både äldreboende och förskola finns redan på Mariehem. Där flyttar både förskolebarn och äldre in successivt under hösten.

– Vi tror att det är jättebra att yngre och äldre får mötas, säger Åsa Jernbom.

LÄS MER: Här ska barn och äldre flytta ihop

”Ingen stör den andre”

I lokalerna på Mariehem finns ett torg där de äldre och barnen kan ha aktiviteter tillsammans. Utomhus finns ett växthus som de kan hjälpas åt att sköta och de äldres balkonger är placerade så att de kan se barnens utelek om de vill.

– Ingen stör den andre. Det här ger bara möjligheter, enligt Åsa Jernbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer