Foto: SVT

Umeås tillväxt bromsar in

Uppdaterad
Publicerad

Umeåregionens tid med snabb befolkningstillväxt är förbi. Befolkningen kommer att fortsätta att växa, men i ett betydligt långsammare tempo, enligt en ny rapport.

Umeåregionen har tillsammans med de tre storstäderna och ytterligare en handfull större städer varit de områden i landet där befolkningen och arbetsmarknad vuxit snabbast under de senaste årtiondena. Men nu kommer tillväxten att bromsa in. Det förutspår den statliga långtidsutredningen i rapporten ”Demografins regionala utmaningar” som lämnades in strax före jul.

Tillväxten bromsar in

Utredningen pekar på att Umeåregionen kommer att fortsätta att växa relativt snabbt, men att det kommer att ske en kraftig inbromsning av tillväxten, från 0,82 procent per år under perioden 1986-2013 till 0,5 procent årligen mellan 2013 och 2040. I slutet av den period rapporten tittar på har befolkningstillväxten i regionen minskat till under 500 personer årligen.

– Umeå har haft en kraftig tillväxt och det kommer att fortsätta. Men under olika faser så blir det en konsolidering och jag tror att vi ser det just nu att vi håller på att konsolidera oss. Sen kommer det att ta ny fart igen så jag är inte orolig, säger Anders Sellström som är kristdemokratisk kommunpolitiker i Umeå.

Tufft nå befolkningsmål

2040 väntas Umeåregionen, det vill säga Umeå och de fem kranskommunerna, ha knappt 170 000 invånare. Det är långt från Umeå kommuns mål att 2050 ha 200 000 invånare oräknat de fem kranskommunerna.

– Det är oerhört tufft att nå målet 200 000 invånare fram till 2050. Men det visar bara att alla i Umeå och alla i Västerbotten måste jobba för att upprätthålla och se till att det här tillväxtmålet måste hållas, säger Anders Sellström.

Skillnaden längs Norrlandskusten minskar

Även om Umeåregionens tillväxt bromsar in kraftigt kommer regionen fortfarande att vara en av de regioner som har relativt snabb befolkningstillväxt. Skillnaden gentemot exempelvis de andra större städerna längs Norrlandskusten minskar dock.

Redan idag finns det tecken som tyder på att grunderna för Umeås tillväxt har börjat gröpas ur. Universitetet som har varit motorn för kommunens tillväxt växer inte längre. Givet de nya universitet och högskolor som tillkommit under de senaste årtiondena är det svårt att tro att detta kommer att förändras. Inte heller Norrlands universitetssjukhus fortsätter att expandera.

Tilltro till växande handel

De branscher som skulle kunna anställa de färdigutbildade studenterna har inte utvecklats tillräckligt snabbt för att kunna uppväga. När det gäller läkemedelsbranschen har den tvärtom krympt under senare år. Just nu sätter kommunen en stor tilltro till en växande handel. Men faktum är att antalet handelsanställda i själva verket har minskat med 300 personer mellan 2008 och 2014. Detta förklaras av att flera stora lageranläggningar har flyttats från kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.