Forskarna utrustade cirka 300 unga laxar, så kallad smolt, med implantat som medicinerade fiskarna med halter av läkemedel motsvarande de som hittas i miljön.
Fiskarna fick passera två kraftverksdammar. I dammar finns ofta gott om rovfisk, vilket gör det säkrare för laxarna att passera hindret tillsammans i stim.
– De som fått det ångestdämpande preparatet passerade kraftverksdammarna på kortare tid än de andra laxarna. Det gjorde också att fler av de medicinerade laxarna till slut nådde Östersjön. Varje förändring av en arts naturliga beteende och ekologi får omfattande konsekvenser för både arten och omgivande djur- och växtliv, berättar Tomas Brodin.
Stort internationellt intresse
Den nya studien har publicerats i tidskriften Science och är den mest omfattande hittills om hur läkemedelsrester kan påverka beteendet hos vilda djur. Den har väckt mycket intresse världen över.
– Det är jättekul att det har fått så stor uppmärksamhet. Det visar på att det är ett problem som kanske är lätt att ta till sig, men också många kan relatera till, säger professor Tomas Brodin.