Umeåupptäckt blir hjälp för spädbarn

Uppdaterad
Publicerad

En mer än 30 år gammal upptäckt av forskare vid Umeå universitet är nu på väg att introduceras som en tillsats i modersmjölkersättningar för att förbättra ämnesomsättningen hos tidigt födda spädbarn.

Det var i början av 1970-talet som professor Thomas Olivecrona och hans forskargrupp upptäckte att modersmjölk innehåller ett fettspjälkande enzym som kräver gallsalter för att bli aktivt. Det är alltså helt inaktivt i mjölken innan det aktiveras av att möta gallsalterna i barnets tarm.

Upptäcken var en del i nuvarande professor Olle Hernells avhandlingsarbete och han har senare, i samarbete med Lars Bläckberg och Susanne Lindquist, fortsatt forska kring detta enzym och dess roll för att nyfödda ska tillgodogöra sig mjölkfetterna på bästa sätt.

I samarbete med läkemedelsföretag har Umeåforskarna genom åren utarbetat metoder att producera enzymet i tillräcklig mängd för att kunna använda det som tillsats till modersmjölkersättningar.

Läkemedelsföretaget Swedish Orphan Biovitrum meddelar nu att man planerar att börja tillverka och använda medicinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.