Anna Granlund skålar över vinsten. Foto: Privat.

Umeåvinnare i kokboks-VM

Uppdaterad
Publicerad

Vinsten i kokboks-VM gick till bokförlaget North Chapter från Västerbotten, med sin cocktailbok Salongs i Norrland av bartendern Emil Åreng.
– Det blev nog vinst för att boken sticker ut med det norrländska, berättar en nöjd Åreng.

I helgen var bokförlaget North Chapter från Umeå med i tävlingen The Gourmand Award som avgjordes i Yantai, Kina. De bästa böckerna inom mat och dryck prisades, bästa cocktailbok gick till Salongs i Norrland av bartendern Emil Åreng. Svt Nyheter Västerbotten ringde bokförlagets förläggare Anna Granlund som var eld och lågor över vinsten.

– Det är otroligt stort att vi som ett litet bokförlag tog hem vinsten bland såhär stora stjärnor. Det är verkligen once in a lifetime, säger en tagen Granlund.

Ett kärt Norrland

Att Salongs i Norrland tog sig ända till guldplaceringen kan bero på att temat stack ut bland de tävlande.

– Inom just cocktailböcker så är det mycket av samma, det händer inte så mycket på den fronten. Så vi vann nog för att boken är så pass ovanlig med att man får följa människor och platser i Norrland- en plats som jag har kärt, förklarar Emil Åreng.

Anna Granlund är inne på  samma spår och tror att just berättelserna tillför en ny dimension.

– Norrland är en speciell plats i världen som är lite mytomsbunden, som Emil tolkat så fantastiskt fint. Sen tror jag även att de uppskattar en berättelse. Vår bok är full av unika bilder, storys och cocktails, berättar Granlund.

”Nu blir det världsherravälde”

I kokboks-VM tävlar världens bästa cocktailböcker, matböcker och dryckesböcker. Granlund och Åreng ska börja med att smälta vinsten så får framtiden utvisa vad som händer.

– Nu blir det världsherravälde också ska jag berätta för alla i ett helt år att vi är bäst, nej jag bara skojar, säger Granlund och skrattar.

Emil Åreng är öppen för att fortsätta skriva och dela med sig av recept.

– Ja, absolut, det var roligt att skriva trots att jag är bartender och ingen författare. Men det finns många fler områden att skriva om.

Kommer du fortsätta på samma norrländska spår?

– Det är här jag kommer ifrån och inspirationen från det norrländska kommer alltid att finnas med mig, avslutar Emil Åreng.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer