Bild på Titanic från utställningen i Skellefteå. Foto: SVT

Umebo överlevde Titanic – slängde sig ner i livbåt

Uppdaterad
Publicerad

I helgen öppnar en stor utställning i Skellefteå om det legendariska skeppet Titanic. Det är mer än 100 år sedan Titanic sjönk. En som överlevde var Oskar Hedman från Umeå och berättelsen om honom finns med i utställningen.

Oskar Hedman hade redan lämnat Sverige för ett liv på andra sidan Atlanten. Efter ett återbesök hos syskonen i Ragunda köpte han en biljett till Titanic. Biljetten kostade, för tiden, svindlande 181 kronor och räckte bara till en plats i tredjeklass långt under däck på lyxkryssarens jungfrutur.

Titanic kolliderar

Han väcktes när hela hytten skakade. Titanic hade kolliderat med ett isberg.

– Han var en av dem som egentligen nekades plats i livbåt. Men slängde sig ner i båten trots att han trodde att någon skulle skjuta honom, berättar historikern Clas-Göran Wetterholm.

Umebon överlever

1495 personer omkom i den iskalla Atlanten. Oskar Hedman dog först femtio år senare av ett slaganfall i South Dakota.

Ett av många öden i fartygskatastrofen. Men Claes-Göran Wetterholm som sysslat med Titanic i trettio år vill gärna veta mer.

– Ett foto på Oskar Hedman vore fantastiskt. Jag tror jag har foton på de flesta skandinaver, men han är en av dem jag inte vet hur han ser ut, säger Clas-Göran Wetterholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.