Bild på amfetamin som hittades i bilen som stoppades i Uppsala. Foto: Polisens förundersökning

Kilovis i beslag när polisen sprängde knarkliga

Uppdaterad
Publicerad

Fem män, de flesta av dem hemmahörande i Umeå, döms till långa fängelsestraff för grovt narkotikabrott och penningtvätt. Det var i våras som polisen, efter bland annat spaning och telefonavlyssning, lyckades stoppa kilovis med narkotika från att nå länet.

Det var i slutet av april i år som polisen, efter en tids spaning, stannade en bil i Uppsalatrakten. I lasten fanns närmare tre kilo amfetamin och en större narkotikahärva med förgreningar både i Umeå och Stockholm nystas upp.

Umeåpolisen hade under en tid haft 27-årig Umeåbo under uppsikt, det sedan han bland annat sålt narkotika ur sin bil. Det var när han tillsammans med en annan 27-årig man skulle smuggla en större mängd amfetamin till Umeå som polisen slog till. De båda männen anlitade en kurir för att hämta narkotikan från en adress i Stockholm och frakta den upp till Umeå.

Så började polisen nysta upp knarkhärvan

Kort efter att kuriren stoppades så greps ytterligare en man, som knyts till den adress i Stockholm där narkotikan hämtades. När han togs av polis befann han sig i en bil, i fordonet fann man även en mängd kokain. Mannen erkände då att det fanns mer narkotika i hans lägenhet.

Totalt beslagtog polisen drygt 80 gram kokain, en mindre mängd ketamin och nästan ett kilo amfetamin. Polisen hittade också en större summa pengar i lägenheten.

Foto: Polisens förundersökning

Enligt Nationellt forensiskt centrum kommer amfetaminet, som hittades i bilen och lägenheten, från samma tillverkningssats.

I härvan åtalades total sju män för varierande inblandning, en av dessa frias helt, en annan får villkorlig dom och fem av männen döms längre fängelsestraff, upp till fem års fängelse, för grovt narkotikabrott samt penningtvätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.