Samuel Lundström, verksamhetschef för för- och grundskolan i Lycksele. Foto: SVT

Umgranselebarn bussas in till Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Mellanstadiebarnen i byn Umgransele får nu åka buss in till Lycksele och gå i skola där. Orsaken är lärarbristen.

 I Lycksele finns ett politiskt beslut om att behålla byskolorna, men nu hittar man varken en behörig eller obehörig lärare till mellanstadiet i Umgransele.

– Det är oerhört svårt att hitta lärare, säger Samuel Lundström, verksamhetschef för för- och grundskolan i Lycksele. När SVT når honom sitter han i foajén i kommunhuset och konstaterar att han ser med blotta ögat att det är svårt att hitta personal.

– Det sitter lappar uppe om lediga tjänster, det är säkert ett 30-tal annonser, säger han.

Stängningen inte politiskt beslut

De fyra barnen på Umgranseles mellanstadium får gå på Södermalmsskolan i Lycksele vårterminen ut, till hösten får man se hur det blir. På lågstadiet där det går 12 elever jobbar just nu en obehörig lärare.

– Det är absolut svårast att hitta lärare till byarna, men vi har problem även i tätorten, säger Samuel Lundström, som också berättar att man nu börjar tänka i nya banor. Att rekrytera annan personal till skolorna för att renodla lärarnas roll är något man jobbar med på Norrängsskolan.

Samuel Lundström betonar att det finns gott om jobb i Västerbottens inland om man vill jobba inom skolan. Och han är noga med att påpeka att det inte är ett politiskt beslut att tillfälligt stänga mellanstadiet i Umgransele, utan det är lärarbristen som är problemet.

– Vi har verkligen försökt söka lärare, men vi får ta nya tag inför hösten, säger Samuel Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.