Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Ung man åtalad för mordbrand på Marieberg

Uppdaterad
Publicerad

15 bilar totalförstördes i en garagebrand på Rådjursvägen på Marieberg i Umeå förra året. Nu åtalas en 17-årig man för mordbrand.

– Uppsåtet tros vara att han tänt eld på sin egen bil för att få ut pengar från försäkringsbolaget, säger åklagare Andreas Nyberg.

Det var natten mot den 26 september förra året som en kraftig brand utbröt i ett bilgarage på Rådjursvägen på Marieberg i Umeå. Ett 20-tal bilar skadades i branden och 15 av dem totalförstördes.

Nu åtalas en ung man för brottet. Han misstänks ha anlagt branden i anslutning till carporten och med tanke på den höga spridningsrisken, åtalas han nu för mordbrand.

Hade brännskador på händerna

Den tilltalade har hittills varken erkänt eller nekat till brott.

– Min bedömning är att vi har tillräckligt med bevis för att få en fällande dom, säger Andreas Nyberg som representerar åklagarsidan.

Det finns bevis som pekar på att branden var anlagd den aktuella natten. Bland annat ett rättsintyg som talar om att den misstänkta gärningsmannen uppvisat brännskador på händerna. Det finns även en inspelning som visar att 17-åringens A-traktor slogs sönder samma dag som branden skedde.

– Det kom in tips till polisen om att branden skulle vara anlagd, de fick också tips om vem det kunde vara. Uppsåtet tros vara att han tänt eld på sin egen bil för att få ut pengar från försäkringsbolaget.

Straffskalan ligger på minst två års fängelse men med tanke på den unga mannens ålder kan ungdomsrabatt bli aktuellt eller en annan påföljd såsom sluten ungdomsvård.

Yrkar på skadestånd

Försäkringsbolagen yrkar även skadestånd till ett belopp på sammanlagt 518 522 kronor. Rättegången förväntas hållas den 16 mars.

Hampus Johansson, advokat till den unge mannen, vill inte uttala sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.