Ung man förlorade testikel – läkare på Nus i Umeå anmäls

Publicerad

Läkaren i Umeå har ett flertal gånger inte gått att nå när han haft jour. Han har även gjort flera felbehandlingar – bland annat miste en ung man testikeln efter en miss. Nu anmäler region Västerbotten läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Läkaren har varit verksam vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå sedan 2017. Sedan dess har det förekommit flera avvikelser.

Läkaren har inte svarat på sökningar och ska enligt anmälan till IVO, också undvikit att komma in till sjukhuset, när han haft jour. Vid ett tillfälle sökte en patient vård för misstänkt penisfraktur, men läkaren gick inte att nå på jouren. Vid ett annat tillfälle misstänktes testikelvridning hos en ung man. Men läkaren negligerade detta vid telefonsamtal. Mannen förlorade sedan testikeln.

Livshotande situation

Läkaren ska även ha bidragit till en livshotande situation där en patient förlorat fem liter blod under en operation.

Region Västerbotten anmäler nu läkaren och menar att han utgör en patientrisk.

Vi har sökt region Västerbotten som inte vill uttala sig i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.