Magdalena Sjöberg har bland annat intervjuat unga kvinnor och undersökt Facebookgrupper som kvinnorna söker sig till. Forskningen visar att en anledning till varför unga föräldrar, framförallt mammor, går ut på sociala medier och delar råd och tips om föräldraskapet, är att hitta samhörighet och stöd hos andra i samma situation.
Guidar varandra i sjukvård på sociala medier
Ett vanligt förekommande fenomen som Sjöberg upptäckte var också att mammorna hjälper varandra vad gäller sjukvårdsrådgivning för sina barn, något som hon menar kan innebära vissa risker.
– Vi vet inte vad för slags stöd de ger till varandra. Går man först på gruppen och visar en bild på sitt barns prickar, och sen ringer man till doktorn för att de i gruppen sa det. Det är en risk att man i första hand vänder sig till jämlikar och frågar om till exempel medicinska råd, i stället för att vända sig till 1177 eller Barnavårdscentralen.
”Riktar vi våra statliga medel korrekt?”
Magdalena Sjöberg menar att man från statligt och kommunalt håll bör fundera på var man egentligen lägger pengarna, och var man riktar sina resurser för att stödja unga mammor.
– Riktar vi våra statliga medel korrekt ifall vi riktar oss till möten ansikte mot ansikte? Det finns ett helt annat utrymme i det digitala rummet som vi missar. Vi måste anpassa våra stödfunktioner till de här nya rummen som har kommit upp.
Hör Magdalena Sjöberg om hennes forskning i klippet ovan.
Om studien
Magdalena Sjöberg har bland annat djupintervjuat 17 unga svenska mammor i åldrarna 13-25 år vid ett eller två tillfällen. Tre Facebookgrupper har analyserats och forskaren har också gjort telefonintervjuer med två administratörer för grupperna.