Lova Isotalo och Julia Hellgran Bengter har båda fått lära sig spela bas under kollot i Strömbäck. Foto: SVT

Unga lär sig allt om musik på kollo i Strömbäck

Publicerad

Föreningen She's got the beat arrangerar Popkollo för unga tjejer, ickebinära och transpersoner i Strömbäck utanför Umeå.

– Grundtanken är att skapa ett tryggt rum för en grupp som inte får så mycket plats i musikbranschen, säger Amanda Lindberg, koordinator.

Under veckan har 14 ungdomar i åldrarna 12-16 år fått lära sig allt om musik på Popkollot i Strömbäck. Bland annat har gästartister, workshops och disco varit några av aktiviteterna.

– Vi har haft jätteroligt. Det sorgliga är att vi snart ska åka hem, säger Julia Hellgren Bengter, en av deltagarna på kollot.

”De unga är vår framtid”

Men det är inte enbart musik som har legat i fokus under kollot. Tanken är även att lyfta unga tjejer, ickebinära och transpersoner i en bransch som kan vara tuff.

– Vi har haft en workshop som heter Normstorm där vi pratar om olika normer i samhället. Vi vill börja i ung ålder för det är dem som är framtiden, säger Amanda Lindberg, koordinator för Popkollo.

I klippet ovan kan du bland annat höra när bandet Hell repetera inför konsert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.