Foto: Malå kommunVisa alla (4)
Visa alla (4)

Många ville fira den muslimska högtiden

Publicerad

Närmare 150 besökare var med och firade Eid al-fitr i Malå på lördagskvällen. Det var ungdomar från boenden för ensamkommande barn som stod för maten, och inspirationen hade de fått från sina hemländer.

Idén kom faktiskt från ungdomar och personal på ett boende i Malå, berättar Aleksandra Simanovskaya på inflyttar– och integrationsservice på Malå kommun.

– Vi jobbar med ett projekt som vi kallar för Integrationsverkstad, kurser för unga. Där arrangerar vi bland annat mötesplatser för unga Malåbor att träffas.

Ett samarbete med Rädda Barnen

Projektet är ett samarbete mellan Malå kommun, Rädda Barnen och Studieförbundet Vuxenskolan. Bland annat arrangerar man med jämna mellanrum kulturfestival där man firar alla kulturer som finns representerade i länet.

– Men det här en första gången vi har en kväll för att fira en traditionell muslimsk högtid, säger Simanovskaya.

Många spontanbesökare

De flesta av ungdomarna som arrangerar festen är från Afghanistan, men en del av dem är även från Somalia och Eritrea.

– De kommer själva att laga maten och välja musik. Vi bidrar med råvaror och finansiering, förklarar Simanovskaya.

Simanovskaya menar att det fanns ett tydligt intresse för kvällen.

– Jag fick in en del sms-anmälningar, åtminstone 20 stycken bara den vägen. Sen var det dessutom många som dök upp utan att ha anmält sig, säger hon, och berättar att det totalt var närmare 150 besökare som kom på festen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer