Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur övervakning av unga med fotboja fungerar i praktiken – frivårdsinspektören Oliwia Lundblad på Kriminalvården berättar Foto: TT/SVT

Fler unga har dömts till ungdomsövervakning – använts i två uppmärksammade fall i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

I början av förra året infördes möjligheten att döma unga som begår brott till ungdomsövervakning med fotboja. Totalt har 112 ungdomar dömts till detta, bland annat en 17-åring som knivhögg en 12-åring i en källare i Skellefteå.

– Missköter man sig kan straffet skärpas av åklagare, säger Oliwia Lundblad, frivårdsinspektör.

Ungdomsövervakning är en ny påföljd för unga mellan 15-17 år som begått allvarliga brott eller upprepad brottslighet.

Påföljden kan dömas ut vid brott som till exempel grovt rån, grov misshandel och sexualbrott.

– Påföljden används när ungdomsvård inte bedöms tillräckligt ingripande men där det inte finns tillräckliga skäl för sluten ungdomsvård, säger Oliwia Lundblad, frivårdsinspektör på Kriminalvården.

Två nyligen dömda i länet

Nyligen dömdes två unga personer i Västerbotten till ungdomsövervakning, en 17-årig man dömdes till sju månaders ungdomsövervakning efter branden i ett garage på Marieberg i Umeå där 15 bilar brann upp. Och en 17-åring i Skellefteå fick åtta månaders ungdomsövervakning efter att ha knivhuggit en 12-åring i en källare.

Kammaråklagare Andreas Nyberg i Umeå tycker att ungdomsövervakning till viss del fyllt ut ett tomrum gällande påföljder för unga.

– Jag har inte varit med om att ungdomsövervakning behövt undanröjas på grund av misskötsamhet, säger han.

Elva dömda i region nord

Sedan påföljden infördes i januari 2021 har 112 ungdomar i hela landet dömts till ungdomsövervakning. Sju är kvinnor, resterande är män.

I region nord har elva unga dömts till påföljden och tre domar inväntar laga kraft och i hela landet finns 40 pågående ärenden just nu, enligt Maria Svantesson, utredare på frivårdsavdelningen.

Hör hur det funkar att övervakas med fotboja i klippet.

Så straffas unga förbrytare:

Böter: Lindriga brott.

Ungdomtjänst: Vid höga böter kan straffet ibland göras om till ungdomstjänst i 20-150 timmar Den unge deltar då i program hos socialtjänsten och jobbar gratis.

Ungdomsvård: Socialtjänsten gör ett ungdomskontrakt med den dömde om personen behöver vård.

Ungdomsövervakning: Intensivövervakning med fotboja och insatser med kriminalvård och socialtjänsten.

Sluten ungdomsvård: Den unge placeras i ungdomshem för mycket allvarliga brott. Det ersätter fängelse för unga under 18 år (SiS-institutioner)

Källa: BRÅ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.