Personerna som berörs får ett brev hem. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Ungefär 1 000 personer i Västerbotten får tredje dosen covidvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten arbetar just nu med att identifiera vilka personer i länet som rekommenderas att ta en tredje vaccindos mot covid-19. Det handlar ungefär om 1 000 personer.

– Det är personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar och behöver boosta upp skyddet, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

Specialistklinikerna tittar på vilka patienter som uppfyller kriterierna som Folkhälsomyndigheten tagit fram för tredje dosen. De personerna kommer sedan att få ett brev med information och en uppmaning om att boka tid för vaccination.

– Det kan till exempel handla om personer som nyligen genomfört en organtransplantation, behöver dialys och personer med vissa cancerdiagnoser. Det är personer som man tror har fått ett lågt skydd från tidigare vaccination. Många i de här grupperna riskerar också att bli allvarligt sjuka i covid, säger Ronny Lestander.

Uppmanar ovaccinerade att boka tid

Statsepidemiolog Anders Tegnell gick förra veckan ut med att man inte ser något behov av en tredje vaccindos till allmänheten i nuläget. Vaccinsamordnaren i Västerbotten menar också att det viktigaste just nu är att få så många som möjligt av de ovaccinerade att ta sprutan.

– Vi ser att vi har en lägre bokningsfrekvens bland 18-29 åringarna och det går lite segare. Vi vet inte om de inte vill vaccinera sig i samma grad eller om de bara inte bokat en tid. Jag vill uppmana alla som inte gjort det att boka tid för vaccination nu. Vi har gott om tider, säger Ronny Lestander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet