Arkivbild. Foto: TT

Ungersk minister misstänks för renstöld

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett avslöjande i ungerska medier om att en toppolitiker varit i Sverige och skjutit ren har polisen i Västerbotten fått in en anmälan om renstöld.

– En anmälan är gjord och en förundersökning är inledd som i nuläget är rubricerad som stöld av ren, säger Västerbottenpolisens kommunikatör Tina Häggmark till TT.

Det var Aftonbladet som tidigare i veckan rapporterade att Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjén anklagas för att ha tagit emot mutor efter att ha åkt på jaktresor till Sverige. På bilder som publicerades i den ungerska tidningen Magyar Nemzet poserade han med en död ren.

Ska hålla förhör

Tina Häggmark säger att det inte finns någon angiven plats för brottet i anmälan om renstölden.

– Men vi ska nu utreda detta genom att kontrollera bildbevis och hålla förhör, säger Tina Häggmark.

Identifierade renen

SVT Nyheter har varit i kontakt med renägaren Niklas Jonsson. Efter en bildsökning på nätet kunde Niklas pappa identifiera en av renarna på dess märkning.

Niklas Jonsson är medveten om att det här fått stora konsekvenser i Ungern. Renar som skjuts har han hört om tidigare, men aldrig den här typen av organiserade jaktresor.

– Men det som är intressant för mig är att veta vem det är som ordnat det hela, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer